Uzun soluklu verilen aradan sonra herkese Merhaba. Hepinizin bildiği gibi bu yıl Temmuz ayının konusu ‘Psikoloji ve Genetik’. Ekibimizin kurucu üyelerinden AGÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik öğrencisi Zeynep Arslan bizlere, ekipçe okurken hem şaşkına çeviren hem de ‘Vay canına’ dedirten akıcı bir yazı hazırlamış. Sizlerin de beğenmesi dileğiyle…
Bilim adamları günümüzde hızla gelişen robot teknolojisinden endişe duyma başladılar.Sorun aslında düşünme mantıklarının çözülememesidir.
Wall Street Journal gazetesine göre yapay zekayı yaratan mühendisler, bu makinelerin ne düşündüğünü bilmiyor.Ancak robotların düşüncelerini bilirsek ,bu sayede robotların hem insanlık için tehdit oluşturup oluşturmayacağını tespit edebilmemize hem de robot teknolojisinin gelişimine katkıda bulunulacağı düşünülüyor.Bu durum bilim adamlarının insanların yapay zekaları tedavi edecek robot psikolog mesleğini ortaya atmasını sağladı.Robot psikolog insanlarla robotların arasındaki ilişkileri düzenleme, insanların robotlara karşı davranışlarının inceleme, 2 farklı robot aynı anda aynı şeye farklı tepki verebilmesi gibi robot-robot, insan-robot etkileşimini inceleyecektir. Habere göre, yapay zeka tasarlayan mühendisler çocuklarda uygulanan psikolojik testleri robotlar üzerinde denemeye başlamışlardır. DeepMind araştırmacılarına göre eğer robotları anlamak istiyorsak onlara çocuğumuz gibi davranmamız gerektiğini söylediler.İnsanlar şimdiden bu mesleğe yönelmeye başladılar bile.
NASA tarafından dünyanın sayılı robopsikologlarından biri olarak gösterilen 25 yaşındaki Ecem Tuğlan da bunlardan biridir.
Bazı insanlar günümüzde yapay zekaların yeterince kontrol edilebilmesinden dolayı bu mesleğin şuan gereksiz olabileceğini düşünüyor olabilirler.Ancak gelecekte bu durum değişebilir.Çocuklara benzettiğimiz robotların hayırsız birer evlat olmaması için şimdiden önlemler almaya başlamalıyız.
Daha fazlası için
Kaynakça:
1-Kulaklı,Gürhan(2017),Şimdiden Yer Ayırtın: Geleceğin Mesleği ‘Robot Psikoloğu’,2021 tarihinde https://www.webtekno.com/simdiden-yer-ayirin-gelecegin-meslegi-robot-psikologu-h31034.html adresinden erişildi.
2-Dinç,Gülin(2020), Geleceğin Mesleği Robot psikoloğu “Robopsikolog”, 2021 tarihinde https://teknolojixhaber.com/gelecegin-meslegi-robot-psikologu-robopsikolog/ adresinden erişildi.
3-Atılgan,Büşra(2017) ,Robot psikoloğu olmak ister misiniz?,2021 tarihinde https://www.hurriyet.com.tr/egitim/robot-psikologu-olmak-ister-misiniz-iste-gelecegin-gozde-50-meslegi-40673468 adresinden erişildi.
Faydalanılan Resimler:
1- Mavi Arka Planlı Robot Resmine ulaşmak için Pinterest Resmi Hesabımızı Ziyaret Edebilir Vehayutta Buraya Bırakıyor Olduğumuz Bağlantı Üzerinden Ulaşabiliriniz: https://www.freepik.com/premium-vector/cute-robot-icon-illustration-techology-robot-icon-concept-isolated-flat-cartoon-style_8320006.htm
2- Metnimizde kullanılan ikinci resim için de Pinterest Resmi Hesabımızı Ziyaret Edebilir Vehayutta Buraya Bırakıyor Olduğumuz Bağlantıyı kullanabilirsiniz: https://www.freepik.com/free-vector/psychologist-concept-illustration_8426451.htm
Yazar: Zeynep Arslan